maanantai 14. toukokuuta 2018

IKKUNA ELÄMÄÄN JA KEEP SMILE :)

Filosofinen pohdinta-1


Vähän aikaa sitten olen taas viettänyt syntymäpäivääni. Vuosien aikana olen huomannut Suomessa, että ikääntymiseen suhtaudutaan eri tavalla, kuin joissain muissa kulttuureissa. Ikääntymisestä pelätään ja kaikki keskittyy nuorisoon, ihan kuin ei olisi muita ikäryhmiä. Mainoksissa, lehdissä nuoret hymyilevät huolettomasti ja näyttää kuin kaikki olisi hyvin. Mutta kun katsotaan väestöön, niin ikääntyviä on kuitenkin enemmän tilastojen perusteella. Kuitenkin heihin keskitytään vähemmän. Monesta syystä ihmiset pelkäävät ikääntymistä ja ajattelevat, että jäävät sen vuoksi ulkopuolelle monista asioista. Vähän väliä kuulen kavereiden ikäkriisistä ja rehellisesti sanoen koen joskus samoin, mutta pyrin käsittelemään asian eri tavalla. Jokaisella ihmisellä on eri ikkuna elämään ja haluan kertoa omasta elämäni filosofiasta ja jakaa teidän kanssa. 
Kuvittele, että kun avaat silmäsi ja olet sellaisessa huoneessa, jossa seinä on kaatunut sinun päälle ja on pilkko pimeä ja sinulla ei ole yhtään vaatetta päällä. Olet täysin avuton et pysty liikkumaan yhään. Sitten yhtäkkiä joku tulee, nostaa seinät päältäsi, pelastaa sinut ja laittaa valot päälle. Ja hän kertoo sinulle, että hän on muotisuunnittelija. Sen jälkeen hän vie sinut hienoon palatsiin. Antaa sinulle ruokaa, pesee sinut ja tuo sinulle viimeisen päälle parhaat vaatteet. Ja antaa vaatteiden kantamisesta sinulle palkkaa myös, kuten yleensä muotisuunnittelijat tekevät. Muotisuunnittelija kertoo sinulle, että nämä vaatteet ovat minun ja minulla on täysi oikeus niihin. Hän sanoo, että voit nauttia palatsista ja sen kaikista antimista ja kun tarvitset apua, niin olen lähelläsi aina. Vuosien kuluttua unohdat pelastajasi ja pimeän huoneen ja aloitat pitää saamiasi asioita itsestään selvänä. Eräänä päivänä muotisuunnittelija  tulee ja sanoo sinulle, että minä haluan lyhentää tai kaventaa näitä vaatteita, joita minä olen antanut sinulle aikoinaan.Miten sinä reagoisit? Sinulla on kaksi vaihtoehtoa edessä.

Vaihtoehto A: 


Vastaat muotisuunnittelijalle näin: Nämä vaatteet ovat aina ollut minun, et voi tehdä niille mitään muutoksia, eli unohdat kaiken saamasi, pelastajasi ja käyttäydyt kiittämättömästi. Kukaan ei tee muutoksia näihin vaatteisiin. Vastustuksistasi  huolimatta muotisuunnittelija tekee muutoksia vaatteissa. Lopulta olet täysin tyytymätön ja alat kapinoida vastaan. 


Vaihtoehto B;


Kerrot muotisuunnittelijalle, että sinulla(muotisuunnittelijalla) on oikeus näihin vaatteisiin, koska pelastit minut ja olet antanut minulle hienot vaatteet ja sen päälle palkkaa vaatteiden kantamisesta. Sinä olet muotisuunnittelija, minä olen pelkkä malli. Sinä päätät kavennetaanko vai mitä teet. Ja minä olen täysin tietoinen siitä päivästä, kun pelastit minut, kiitos siitä muotisuunnittelija. Ilman sinua olisin jäänyt unholaan. En kapinoi enkä valita. Olen tyytyväinen ja kiitollinen. Jatkat tyytyväisenä elämääsi muutoksista huolimatta.


Tarinassa selitin asiat kuvannollisesti, mutta miten tämä tarina sovelletaan tosielämään.


Pimeä huone, jossa seinä on kaatunut päällesi on olemattomuus (non-existent). Kuvitelkaa olette 40 vuotta vanha. Olitte olemattomuudessa 41 vuotta sitten. Olisitte voineet jäädä sinne ikuisesti, mutta olemattomuudesta pääsitte olemiseen (existent) ilman mitään ponnistusta. 


Palatsi on maapallo, joka on varta vasten meitä suunniteltu. Kukaan meistä ei tehnyt mitään valmiiksi ennen kuin tuli maailmaan. Aurinko, vesi, happi jne kaikki oli valmista.


Parhaat vaatteet ovat meidän keho. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Hän on suunniteltu erilaiseksi jokaisen ihmisen koko ihmishistoriassa. Päällisin puolin olemme samannäköisiä, mutta yksityiskohdat erottavat meidät kaikista muista ihmisistä. Esimerkiksi silmät, sormenjäljet, ääni jne. Kukaan ei päättänyt sitä milloin tulee maailmaan, ketä ovat hänen vanhempansa, mikä on sukupuolensa jne.


Palkka on se mitä kaikkea saamme maapallosta. Happi, aurinko, vesi, ruoat, jalokivet, öljy lyhysesti sanottuna kaikkea mitä saamme maanpäältä ja sen alta.


Muotisuunnittelija on kaikinvoipa Herra, joka tuo meidät olemattomuudesta tähän hyvin varustettuun,sisustettuun maailmaan.


Vaatteiden  lyhentäminen, kaventaminen on vanheneminen. Ihminen alkaa kaljuntua (lyhentäminen) iho mutrustuu (kaventaminen) jne.


Me kaikki vanhenemme koko ajan ja kuolemme jonakin päivänä. Näitä kahta asiaa kukaan tähän asti ei pysytynyt väistämään. Ei faaraot eikä rikkaat kuninkaat. Meistä on kiinni miten me kohtaamme vanhenemisen ja kuoleman kanssa. Henkilökohtaisesti valitsen toisen vaihtoehdon, jossa henkilö tuntee heikkoutensa, voimattomuutensa ja sen takia on kiitollinen kaikesta saamistaan. Tästä syystä hän on iloinen elämäänsä, mutta henkilö vaihtoehto A on tyytymätön, kapinoiva, valittava, vaikka tietää ei pysty vaikuttamaan mihinkään ja hän ei ole tyytväinen elämäänsä. Vanhenemisen ja kuoleman pelko on koko ajan läsnä hänen elämässä ja tästä syystä hän ei nautti elämästään.


Laittakaa päänne käsienne väliin ja miettikää tarkkaan sitä, haluatteko olla tyytyväinen, iloinen tai pelokas,tyytymätön ja kiittämätön. Vastaus on korvienne välissä.


Sokrates ja Bediuzzaman
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...