tiistai 23. tammikuuta 2018

MIKÄ ON OLIIVINOKSA OPERAATION TARKOITUS?


Turkki on menettänyt 35.000-40.000 tuhatta ihmistä terrorismin vastaisessa taistelussa viimeisten 40 vuoden aikana. Turkkiin on hyökätty juuri  Syyrian ja Irakin rajalta. Alue on epävakaa ja sen takia terroristit kuten YPG/PYD, PKK, ISIS löytävät jalansijan. Turkki on viimeisten 40 vuoden aikana taistellut erilaisten terroristien kanssa, mutta nyt Turkki ei halua enää tukehduttaa hyttysiä, vaan haluaa kuivattaa suon kokonaan.

Turkki- Syyria raja 911 km. Syyrian sisällissota on tuonut alueelle terroristiryhmiä tai antanut niille tilaisuutta levitä. YPG/PYD olivat pieniä ryhmiä ennen Syyrian hajoamista. Tilaisuuden tultua, YPG/PYD pakottivat ihmisiä muuttamaan pois ja valloittivat alueet Syyrian pohjoispuolella Turkin rajojen tuntumassa. Kurdiheimoille sanoivat joko olette meidän puolella tai lähdette pois. Pelkästään Afrinin alueelta Turkkiin on muuttaneet yli 250.000- 350.000 ihmistä viimeisten 3 vuoden aikana. Miksi ihmiset muuttaisivat Turkkiin, jos siellä olisi rauha. Turkki on koko ajan seurannut tilannetta ja ilmoittanut huolensa liittolaisilleen. (EU, Nato, Naapurimaat jne.)

PYD/YPG ovat PKK:n haaroja, joiden tarkoitus on perustaa Kurdistania. He eivät tunnista  Turkin valtiota. Yli 700 kertaa Afrinista on ammuttu Turkkia päin. Turkki on aina vastannut takaisin ja ilmoittanut huolensa taas liittolaisilleen. Jotkut tahot tahallaan sanovat ja kirjoittavat sitä että Turkki olisi itse ampunut omille kansalaisilleen. Täyttä valhetta. Nato on tässä operaatiossa mukana (ei kentällä). Naton tutkat ovat käytössö ja Nato vahvisti että Afrinin puolesta on ammuttu Turkkiin. 

Kun USA aloitti aseistaa näitä ryhmiä ISIS:tä vastaan, Turkki heti vastusti ja sanoi: ” Jos  eliminoit terroristit toisella terroristilla, niin tilanne ei ole nolla, vaan toinen terroristi vahvistuu.” Turkki on ehdottanut USAlle,  että suorittaisivat yhdessä suuroperaation ISIS:tä  vastaan, koska molemmat ovat NATON jäseniä. USA valitsi terroristiyhmiä. USA ei pelkästään aseistanut näitä terroristiryhmiä ISIS:tä vastaan, vaan myös estämään Turkin ja Iranin alueellista valtaa. Turkki ei salli tätä.

Turkki tekee operaation Free Syyrian Armeija ja myös kurdien kanssa kuten Eufratin Kilpi operaatiossa. Turkki antaa tilaisuuden ja tukensa paikallisille, jotka ovat taistelleet maansa puolesta diktaattori Assadia vastaan.  Tässä Oliivinoksa operaatiossa Vapaan Syyrian Armeija menee edestä ja Turkin armeija tukee niitä. Operaatio tehdään terroristeja vastaan, ei kurdeja vastaan. Suurin osa Turkin sotilaista ovat kurdeja. Turkissa asuu eniten kurdeja kuin Syyriassa, Iranissa ja Irakissa. Turkin hallituksessa on paljon kurdi ministeriä ja kansanedustajia.

Turkki ei ainoastaan puhdista aluetta PYG/YPG tai PKK;n jäseniltä, vaan myös ISIS:ltä. BBC paljasti YPG/PYD juoneen  kun he vapauttivat ISIS taistelijat käyttääkseen Turkkia vastaan. 
Isis on tappanut enemmän turkkilaisia, kuin minkään muun maalaisia. Operaation tarkoitus on  puhdistaa raja ja  tehdä alueesta turvallinen ja pitää Syyria kasassa. Operaation nimi Oliivinoksa tarkoittaa antaa oliivia paikallisille ja koivunherraa terroristeille.

Tällä operaatiolla Turkki haluaa perustaa uusia turva-alueita (de-escalation zones), johon voi sijoittaa Syyrian pakolaisia. Turkissa asuu yli 4 miljoona Syyrian pakolaista. He ovat Turkissa pakon edessä ja kun rauha palaa he lähtevät takaisin. Pakolaisongelma ei ole pelkästään Turkin ongelma, se on koko Euroopan ongelma myös. Muutama tuhatta pakolaista on sekoittanut koko Euroopan turvallisuuden ja elämän.

Turkki on sotilasliitto Naton jäsen. Tämä tarkoittaa sitä, että Turkin raja on sekä Naton että EU:n raja. Turkki on ilmoittanut Natolle operaation suunnitelmista ja saanut Naton tuen taakseen. Nato ilmoitti, ettei missään nimessä hyväksy illegal armeija omassa (Turkki) rajassaan ja tarvittaessa voi pistää voimaan NATOn viides articlan.

Miksi Turkki ei aikaisemmin suorittanut operaatin YPG/PYD:lle. Siihen on monta syytä. Mutta yksi syy on, että Turkki oli riippuvainen muista kehittyneistä maista, jotka myivät Turkille aseita. Heillä oli monta ehtoa asesopimuksissa. Esimerkiksi Saksa on aikaisemmin monesti sanonut, ettei voi käyttää meidän Leopard panssarivanuja tai emme anna teille niiden osia, jos hyökkäätte kohteeseen, jota me emme pidä terroristina. Tässä operaatiossa 70 prosenttia  kalustosta on kotimainen.


- USA on perustanut Vapaa Syyrian Armeija Assadia vastaan, mutta Turkki alkoi kouluttaa Vapaan Syyrian Armeijan sotilaita diktaattori Assadia vastaan. Koulutus alkoi, kun USA ja muut liittolaiset tekivät Turkin kanssa sopimuksen siitä, että Turkki kouluttaa Vapaan Syyrian Armeijan sotilaat.

- Noin 130 maata tunnistaa Vapaa Syyrian Armeijan Syyrian edustajaksi.

- YK ei luokittele Vapaa Syyrian Armeija terroristiksi. YK:lla on tarkka lista Syyriassa olevista terroristiryhmistä.

- Vapaa Syyrian Armeijan edustajat osallistuvat Geneve, Asthana, Sotshi jne rauhanneuvotteluihin Ranskan, Sveitsin, USA:n, Turkin ja muiden länsimaiden kanssa. Eihän nämä maat päästäisi terroristit rauhanneuvotteluihin?

- Vapaa Syyrian Armeija osallistui Eufratin Kilpi operaation, jossa Turkki suoritti ISIS:tä vastaan.

- Vapaa Syyrian Armeija koostuu Turkmeneista, Arabeista ja Kurdeista. He ovat paikallisia voimia, jotka puolustavat oma maata.

Note

-Jotkut tahot laittavat nettiin lasten kuvia, jotka eivät mitenkään liity Oliivinoksa operaatioon. Turkki tekee parhaansa, etteivät siviilit kärsisi.  Esimerkiksi tästä syystä Eufratin kilpi operaatio kesti kauan, koska ISIS käytti paikalliset kilpinä.

Muistutus: Turkki on avannut ovensa 4:lle miljoonalle pakolaiselle ja on maailman toiseksi eniten humanitaarisen avun antaja. Kurdeille aino turvallinen maa lähi-idässä on Turkki. Turkki on avannut ovensa monelle tuhannelle kurdeille, jotka pakenivat Saddamista, Iranista ja Syyriasta.

-Turistikohteet ovat kaukana Turkki-Syyrian rajasta. Operaatio Oliivinoksa suoritetaan Turkin rajojen ulkopuolella. Turkki on yhtä turvallinen kuin Englanti, Ranska, Saksa jne.

- Jokaisella valtiolla on YK:n peruskirjan 51.artiklan mukaan oikeus itsepuolustukseen, mikäli se joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.


Tärkeät linkit

https://www.dailysabah.com/diplomacy/2018/01/25/turkey-has-right-to-act-in-self-defense-in-afrin-nato-chief-stoltenberg-says.

https://suomiturkki.blogspot.fi/2017/04/kurdivaesto-ja-pkk-ennen-kaikkea-haluan.html
Peace at home, peace at world. M.K. Atatürk
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

NORDIC TRAVEL FAIR 2019- TURKISH AIRLINES