torstai 12. lokakuuta 2017

Sananvapaus vai terrorismipropaganda?


Pari päivää sitten luimme uutisista turkkilais-suomalaisen toimittajan Ayla Albayrakin tilanteesta. Aylalla on molempien maiden kansalaisuus. Albayarakia Turkissa syytetään PKK terroristijärjestön propagandan levittämisestä. Tuomioistuin tuomitsi Aylan kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Ayla ei ole tällä hetkellä Turkissa. Ayla on Wall Street lehden toimittaja. En ole tuomari enkä ole syyttäjä. En tiedä mitä kaikkea todistusaineistoa poliisilla on. Minun tehtäväni ei ole tuomita ketään.


PKK terrorijärjestö on tappanut yli 40.000 ihmistä (Vauvoja, koululaisia, työntekijöitä, poliitikkoja, opettajia, toimittajia jne.) Turkissa. Melkein joka ikinen on menettänyt jonkun läheisyytensä. Trauma ja suru ovat sanoinkuvaamaton. PKK on Yhdysvaltain ja EU:n terrorijärjestöjen listalla. Taloudellinen tappio on ollut yli 700 miljardia dollaria Turkille.
PKK terroristijärjestön propagandan levittäminen ei ole journalismia, sananvapautta vaan suorastaan rikosta Turkissa. Laki on selkeä ja kukaan ei ole perustuslain yläpuolella. Ei puoluejohtaja (Selahattin Demirtas) eikä jonkun lehden toimittaja. Laki on selkeä ja tiukka, koska yli 40,000 ihmistä on kuollut. Hallituksemme (Suomen) on tiukentamassa terrorismin liittyviä lakeja Turun tapahtumien takia ja Turussa on kuollut 2 viatonta ihmistä. Turkkilaiset eivät tykkää siitä, että joku tulee sanomaan heille ” Te ette osaa ratkaista tätä pulmaa, minä tiedän paremmin, teidän suru ei kiinnosta minua, PKK ei ole terroristijärjestö jne.) Tällainen käytös on rikos ja epäkunnioittavaa turkkilaisia kohtaan.


Sekä Suomesta että Yhdysvalloista ja EU:n parlamentissa on pyydetty Turkin hallitusta kumoamaan Ayla Albayrakialle annettu tuomio. Pystyykö Turkin hallitus vapauttamaan Ayla Albayrakian? En usko. Turkissa on vallan-kolmijako eli lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta. Toimeenpanovalta eli hallitus ei voi sekaantua tuomiovaltaan asioihin, kuten ei Suomessakaan. Esimerkiksi ketään ei pidätetä tai laitetaan vankilaan tai vapauteta presidenttimme Sauli Niinistön tai pääministerimme Juha Sipilän käskyistä. Turkki ei ole heimo valtio, jossa heimopäällikkö päättää kaikesta. Muistakaa myös se että Turkin presidentti on ollut  myös vankilassa.
Turkin Halk-pankin varajohtaja Mehmet Hakan Atilla ja liikemies Riza Zarrap ovat pidätetty Yhdysvalloissa ilman mitään syytä. Turkki on pyytänyt monta kertaa Yhdysvaltojen viranomaisia vapauttamaan nämä henkilöt. Vastaus oli ” Emme voi puuttua oikeuslaitoksien päätöksiin”. Samat vastaukset Turkki on saanut monista muista maista myös. Miksi muut eivät kunnioita Turkin oikeuslaitoksien itsenäisyyttä, riippumattomuutta ja päätöksiä?
Mitä tapahtuisi, jos joku ”huipputoimittaja” yrittäisi levittää Al-Qaidan propaganda Yhdysvalloissa tai Isis:n propagandan Ranskassa? Mitä tapahtuisi?
Ayla Albayrakialla on oikeus valittaa tuomiosta kuten käy ilmi Turkin Suomen suurlähetystön lehdistötiedotteesta:
https://www.facebook.com/TCHelsinkiBuyukelciligi/posts/765722810295461
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...