tiistai 10. lokakuuta 2017

Operaatio Idlip

Kuva: Cnnturk, Osmanivaltakunnan hajoamisen jälkeen alueella on aina ollut levottomuutta.


- Astana (Kazakstan) sopimuksen mukaan, Turkki, Venäjä ja Iran kukin lähettävät 500 (tarkkailijat) sotilasta Idlibiin. Sopimuksen tarkoitus on tarkkailla aselepoa Idlibissa, ei osallistua taisteluihin. Idlib on noin  50  km kaukana Turkin rajasta.

- Idlibin perustetaan turvallisia alueita (De-escalation zones), joiden tarkoitus on pysäyttää pakolaisten virtaa ja suojella siviilejä. Idlibissa asuu noin 3 miljoonaa ihmistä. Turkki ei halua 3 miljoonaa pakolaista lisää. Jos 3 miljoonaa pakolaista lisää lähtisi liikkeellle, Turkki ei voisi  enää pysäyttää niitä, eli määränpää olisi Eurooppa.


- Turkkilaiset sotilaat suojelevat Länsi- Idlibia ja Venäjän sotilaat Itä-Idlibiä. Operaatio kestää 3 kuukautta ja sitä voidaan tarvittaessa pidentää.


- Operaatio kaataa opportunisti terroristiryhmien (YPG,Tahrir al-Sham, Al-Nusra jne) suunnitelmat nurin. Operaatio katkaisee  YPG:n suunnitelmat ulottua Välimerelle asti.

- Turkki haluaa,  että sen naapurimaat pysyisivät kasassa. Mitä enemmän pikkuvaltioita, sitä enemmän epävakautta, köyhyyttä ja taisteluja alueella. Irak on hyvä esimerkki.

- Kaiken varalta Turkki on tuonut rajalle armeijan raskaskalustoa ja hävittäjät ovat lähtövalmiina.

- Turkki-Syyria raja on 911 km ja kaikki mitä tapahtuu siellä, ensisijaisesti/välittömästi vaikuttaa Turkkiin. Turkilla on omaa agendansa (National Security/911km) Syyriassa.

Peace at home, peace at world. Ataturk


Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...