keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Pohjois-Irakin itsenäisyysäänestys.Kukaan ei tue Pohjois-Irakin puoliautonomisen   kurdialueen itsenäisyyspyrkimyksiä, paitsi Israel. Ei naapurimaat Turkki ja Iran, ei EU eikä USA.
Kun kaikin voimin yritetään sammuttaa yksi  tuli alueella, toinen yritetään sytyttää. Tuli ei pysy siellä missä sytytetään, vaan se leviää  Eurooppaan asti. Ei ole sopiva aika. Tästä itsenäisyys äänestyksen tuomasta sekavuudesta eniten terroristijärjestöt hyötyvät, koska huomio ja resurssit kiinnitetä muuhun. Alueella asuu muita vähemmistöjä kuin kurdilaiset. Jos Irak jakaantuu kahtia, muut vähemmistöt nousevat kapinaan. Tämän takia naapurimaat ovat hermostuneita.

Ankaran ja Lausannen sopimukset (1926) antavat Turkille oikeudet puuttua (Kirkuk ja Mosul) tilanteeseen. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet Turkki- Irak-Englanti. Sopimuksen mukaan ”Jos Irakia uhkaa hajoaminen tai Turkin ja Irakin raja muuttuu, silloin Turkilla on oikeus suojella sekä omia rajojaan, että Turkmenia Kirkukissa  ja Mosulissa. Tästä sopimuksesta Turkin presidentti on keskustellut YK:n kokouksessa Yhdysvalloissa  Irakin pääministerin,  presidentti Donald Trumpin ja muiden maiden johtajien kanssa.
Turkki ei halua, että sen rajalla olisi epävakautta ja varmasti kaikin voimin yrittää estää sitä. Tästä rajasta PKK on tullut ja PKK:n kanssa käyneessä sodassa Turkki on menettänyt yli 40 tuhatta ihmistä. Turkki todennäköisesti aikoo käyttää Obaman taktiikkaa (Pre-emptive strike). Äänestyksellä olisi seurauksia. En usko että Turkki käyttäisi sotilaallista  operaatiota  ensimmäisenä vaihtoehtona, ehkä taloudellisia  pakotteita. Turkin kansallinen turvallisuuden neuvosto kokoontui perjantaina.
Pohjois-Irakin puoliautonominen kurdialue on hengittänyt tähän asti Turkin kautta. Turkki on tukenut kurdijohtaja Barzania aina. Kurdialueen öljyä myydään maailmalle Turkin kautta. Kyseessä on win-win tilanne.
Pohjois-Irakin puoliautonomisen kurdialueen tilanne olisi samanlainen kuin Armenia ja Pohjois- Kypros, jos se itsenäistyisi. Armenia ja Pohjois- Kypros ovat itsenäisiä, mutta tosi köyhiä, koska naapurimaat eivät hyväksy niitä.
PKK ja YPG eivät koskaan ole tykänneet Barzanista, koska Barzani on tehnyt yhteistyötä Turkin (vihollismaan) kanssa. Barzani tällä äänestys päätöksellä eristää Pohjois-Irakia muusta maailmasta. Jos Barzani ei peru  itsenäsyysäänestystä, hän voi menettää paljon.

Pohjois-Irakilla ja Irakilla on huonot välit. Joskus kurdijohtajalla oli vaikeuksia maksaa palkkoja. Turkki on auttanut monessa asiassa.

Turkin valtiolla ei ole mitään kurdeja vastaan, vaan terroristijärjestöjä vastaan Turkki käy sotaa. Turkissa asuu 15 miljoona kurdia ja Turkin hallituksessa on monta kurdilaista ministeriä. Turkin tiedustelupäällikkö on kurdilainen myös.

Huom: Olen täysiverinen kurdilainen.
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...