maanantai 28. elokuuta 2017

Turkki ja Saksa haluavat paranta suhteitaan

Turkin Ja Saksan välinen (kiristynyt) suhde ei näytä hyvältä tällä hetkellä. Saksa väittää, että Turkki puuttuu Saksan sisäiseen politiikkaan.  ( Saksassa pidetään vaalit syyskuussa ja Saksassa asuu yli 3 miljoonaa turkkilaista ). Se on totta, mutta Saksa on puuttunut myös Turkin sisäiseen politiikkaan. Mitä Saksa teki ennen Turkin kansanäänestystä?

Monet Saksan poliitikot ovat tehneet avoimesti kampanjan EI äänten puolesta ja kehoittaaneet sekä turkkilaisia- että saksan turkkilaisia äänestämään EI ääntä. Saksan liittokansleri Angela Merkelin ”49 % turkkilaisista odottavat meiltä paljon”. Tämä oli viimeinen pisara Turkille. Noin 50% sanoi Turkin kansanäänestyksessä EI. Angela Merkelin puolue sai alle 40% viime vaaleissa. Mitä jos Turkin presidentti sanoisi, että 75% saksalaiset odottavat meiltä paljon? 


Toinen kiista johtuu Turkissa tapahtuvista pidätyksistä, joista yksi pidätetyistä oli saksalainen. Saksan ulkoministeri Gabrielin mukaan pidätys on laiton. Turkki vastasi kommentteihin, että Saksan pitää kunnioittaa oikeuslaitoksien itsenäisyyttä ja riippumattomuutta. Turkki on saanut lukuisia kertoja samoja vastauksia aikaisemmin Saksasta, kun Turkki on pyytänyt PKK:n jäsenien ja vallankaappausyritykseen osallistuneiden palauttamista Turkkiin. Saksan ajama linja ei ole Unionin linja. Konflikti on Turkin ja Saksan välinen konflikti, ei Turkin ja Unionin välinen. Tässä asiassa ehkä molemmat ovat syyllisiä. Unionin linja on selvä ( halu jatkaa neuvotteluja Turkin kanssa) ja Unioni ei hyväksynyt Saksan pakote pyyntöä Turkille. 

Turkki haluaa uusia tullisopimuksen Unionin kanssa, mutta Saksa sanoo, että ei halua uusia. Tullisopimuksen hyväksyminen tai ei hyväksyminen ei ole Saksan asia. Sopimuksen hyväksyminen ei ole pelkästään Saksan päätettävissä. Sopimukset tehdään Bryssellissä ja päätökseen osallistuvat myös muut Unionin jäsenmaat. En usko kaikkien jäsenmaiden olevan Saksan kanssa samaa mieltä. Kollektiivisesti Saksan puolustaminen ei ole oikein. Unionimaat voivat tehdä myös virheitä, niinkuin Kreikka aikoinaan teki. 

Uskon, että molemmat maat haluavat parantaa suhteitaan. Vienti Saksaan on noussut koko ajan. Viime vuonna vienti on ollut yli 14 miljardia. On aika istua pöydän ääreen ja puhua asiat halki. 

Jäitä hattuun... 
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...