maanantai 12. kesäkuuta 2017

Populismi Turkissa

Populismi sana on nykyään muodissa. Vallanpitäjiä yleensä pidetään populistisina. Heitä syytetään populismistä.

Esimerkiksi Donald Trumph on populistinen vallanpitäjä. Vaikka populismista alettiin puhumaan nyt, mielestäni populismi on ollut käytössä ensimmäisistä ihmisistä lähtien. Ilmiölle ei vaan aiemmin ole keksitty nimeä. 

Populismia on käyetty seka pelottelussa että suosion haussa.

Turkissa populismi juontaa juurensa 1950 luvulle. Turkin tasavallan perustamisen (1923) jälkeen1950 luvulle saakka Turkissa oli yhden puolueen järjestelmä. Parlamentissa oli vaan yksi puolue. Monipuolue järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1950 ja samalla poliittinen populismi käynnistyi.

Turkissa on sekulaarinen järjestelmä, joka takkuilee koko ajan, koska suurin osa kansasta on konservatiivista. Suurille osalle kansaa oma kulttuuri ja uskonto on tosi tärkeää.

1950 jälkeen sekulaarin valtion puolustajat syrjäytettiin vallasta ja maata hallitsivat enemmän konservatiiviset puolueet tähän päivän saakka, mutta aina sekularistit ja armeija ovat laittaneet kapuloita hallituksien rattaisiin. Sekularismin puolustajat yrittivät väkisin saada pääministerin paikan. Tiedätte hyvin Turkin vallankaappaushistoriasta. Sekularismin puolustajat alkoivat käyttää populismia ja iskulauseena oli “sekulaarinen valtio on vaarassa“. Tällä iskulauseella yritettiin saada ääniä, suosiota ja pelotella vastustajat jne. Armeijan avulla ihmisiä on peloteltu ja kidutettu. Jos joku oli kirjoittanut lehden artikkelin jostain joka ei sopinut sekulaarisen järjestelmän, häntä kidutettiin tai lehti suljettiin. Vaatteisiin puututtiin. Esimerkiksi naisten huivi estettiin valtion instituutioissa. Miehillä ei voinut olla parta, jos hän oli virkailija, opettaja, upseeri jne. Oppilaat erotettiin kouluista. 2000 luvulla vihdoin ja viimein tätä iskulausetta käyttäneet populistit ymmärsivät että kansa halua pukeutua vapaasti ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Sekulaarinen järjestelmä on edelleen voimassa Turkissa, mutta järjestelmä taipuu ihmisten tahtoon ja ei ole enää jäykkä. Ihmiset ovat luoneet järjestelmät ja sitä pitää päivittää aika ajoin. 

Secularism is not in danger but is getting old


Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...