sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Uutisanalyysi

Luin Sanna Raita-ahon (Yle/ https://yle.fi/uutiset/3-96886850) kirjoituksen Turkin imam-hatip kouluista. Menin sanattomaksi. Hän on kuvaillut imam-hatip kouluja, kuin sokea kuvailisi norsua.


Aloitetaan ensin evoluutioteoriasta. Evoluutioteoria ei ole kiveen hakattu totuus, joka olisi hyväksytty maailmanlaajuisesti. Uudet fossiilit ja löydökset kumoavat aina edellisen teorian. Tutkimuksien mukaan, joka kolmas suomalainen ei usko evoluutioteoriaan.

Evoluutioteoria on kiistanalainen. Monessa muussa maassakin uskotaan luomisoppiin. Esimerkiksi monessa osavaltiossa Amerikassa evoluutioteoriaa vastustetaan. Opetusohjelmaa  pitää päivittää aika ajoin.


Olen käynyt imam-hatip koulua. Imam-hatip kouluissa opetetaan kaikki oppianeet (mm englantia, matematiikkaa, historiaa..) ja niiden lisäksi arabian  kieltä ja Koraania. Imam-hatip koulut ovat vähän vaikeampia kuin muut koulut. Moni imam-hatip koulua käyneet ovat huippusuorittajia. Turkin nykyinen presidentti ja montaa kansanedustajaa ovat imam-hatip kouluja käyneitä.


1990- luvulla "sekular" valtio  yritti estää imam-hatip oppiskelijoiden pääsyn muihin aloihin paitsi imaami kouluhin. Esimerkiksi, jos imam-hatip opiskelija halusi opiskella asianajajaksi, hänen yliopisto pisteet pudotettiin. Olen kärsinyt myös tästä syrjinnästä. Tällä tavoin imam-hatip opiskelijat estettiin. Monet joutuivat keskeyttämän koulun. Suurille osalle turkkilaisille tämä oli kova isku. Koska turkkilaisten elämässä uskonto on tärkeässä roolissa ja 95 prosenttia on muslimeja.

Sekular systeemia tukee 15-20 prosentti. Valtio ei pyri lisäämää uskonnon roolia ihmisten elämässä, vaan nostaa estot ja syrjinnän, jotka olivat aikaisempien hallituksien aikana asetettu. Muistutus! 1950-luvun jälkeen sekularistit ja armeija ovat systemaattisesti vainonneet konservatiivista kansaa ja hallituksia. Turkin talous on aina kasvanut liberal-konservatiivis hallituksien aikana. Erbakan, Turgut Özal, ja R.T.E hallitukset ovat hyviä esimerkkejä.

Vuonna 2015 nykyhallitus on nostanut kaikki esteet imam-hatip koulujen edestä, mikä on todella hieno asia. Kaikilla oppilailla on nyt samat mahdollisuudet. Estojen poistaminen on nostanut taas imam-hatip koulujen suosioon  Turkissa. Ei mitään kouluja ole muutettu imam-hatip kouluiksi,  vaan kysynnän lisääntyessä uusia  imam-hatip kouluja on avattu. Kuten Sanna kirjoitti, "Turkkilaisten elämässä uskonto on tärkeässä roolissa". Mutta aina joku kukkahattutäti vastustaa.

Entä miksi länsimaalaiset ovat huolissaan imam-hatip koulujen kasvusta? Tiedän vastauksen ja ymmärrän Sannan ja muiden huolen.

Keskiajalla, jolloin tiede alkoi kehittyä, kirkko esti tieteen kehitystä  ja pani kapuloita tieteen rattaisiin. Tiedemiehiä rangaistiin. Kirkonopit olivat ristiriidassa tieteen kanssa. Galileo on yksi tiedemiehistä,  joka on saanut kuolemansa, koska kaikista kirkon vastuksista huolimatta väitti että maapallo on pyöreä.

Inkvisitiot olivat yleisiä ja papit sanoivat  viimeiset sanansa, vaikka he olisivat olleet kuinka väärässä. Tiede alkoi kehittyä kaikista vastuksista huolimatta ja kirkko jäi taka-alalle. Eurooppa nousi jaloilleen tieteen avulla. Alkoi käsitys siitä, että uskonto on suurin este sivilisaation kehitykselle. Tätä käsitettä on yleistetty ja alettiin uskomaan, että kaikkialla maailmassa on noin, mikä on todella väärin. Tästä johtuu Sannan ja muiden huoli. Ehkä joku uskonto ei ole ristiriidassa tieteen kanssa. Yleistäminen on väärin.

Kehoitan teitä lukemaan Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoitukset. Hän osaa erottaa jyvät akanoista ja tietää tosi hyvin islam-tiede suhteesta.

Toinen yleinen käsitys ja vääryys  (ehkä ei liity tähän aiheeseen), joka yleistetään on, että "Keskiaika olisi eletty kaikkialla maailmassa samalla tavalla". Keskiaika on ollut tosi huono, julma aika Euroopassa. Juutalaisia vainottiin, roviolla poltettin jopa miljoonia naisia, inkvisitio oli julma. Mutta oli vaan tällä mantereella,  ei muualla.

Näihin vääriin käsityksiin olen törmännyt useasti ja kuullut jopa professorien suusta. On totta,  että keskiajalla on tapahtunut noin, mutta ei kaikkialla maailmassa."Kaikessa tässä on totisesti viesti ihmisille, jotka käyttävät järkeään". Piin elämä
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...