tiistai 30. toukokuuta 2017


Kieli keskellä suuta

Yksi oppilas kysyi minulta koulussa: " Mihin minun kaveri disappeerasi"? Vastasin hänelle ja sen jälkeen lähdin tauolle (disappeera) sanaa mielessä. Mietin sitä, miksi oppilas ei käyttänyt (katosi) sanan?

Olen aina vastustanut ja vastustan edelleen kaikki vieraskielisiä lainasanoja. Kuulen keskusteluissa aika usein " Anyway, by the way, hyvää fiilis, just fine jne". Kylmät väreet kulkevat pitkin selkäpiitä. En missään nimessä vastusta muita kieliä. Puhun neljää eri kieltä.

Mielestäni ihmisten pitää puhua omaa kieltään  ja kirjakieltä. Ennen kuin aloitan uuden kirjan, silmäilen kirjasta pari sivua. Jos kirjassa on paljon vieraskielisiä lainasanoja tai puhekieltä, en lue sitä kirjaa. En pysty keskittymään ja koko ajan olen tietoinen näistä sanoista.

Mitkä aineosat tekevät kansasta ainutlaatuisen? Ehdottomasti kieli ja kulttuuri. Suomea puhuu yli 5 miljoona ihmistä maailmassa ja suomen kieli on uhanalainen. "Language is the soul of a nation"

Kansainvälistyminen ei tarkoita luopua omasta kielestään ja kulttuuristaan. Suomen kieli on yhtä ainutlaatuinen kuin sauna.

En tiedä, miten Mikael Agricola olisi reagoinut näihin vieraskielisiin lainasanoihin? En usko että Englannissa puhutaan noin " I will go to out, sillä aikaa, you clean the house".

Bob ja Sam eivät ole parempia kuin Heikki ja Mikko. Miksi suomalainen kärsii alemmuudentunteesta? Suomen kielen vaaliminen  ja ylläpitäminen on kaikkien velvollisuus.

By the way :) otsikko ei liity tähän aiheeseen.

One who speaks only one language is one person, but one who speaks two languages is two people-Turkish ProverbLähetä kommentti

Suomi-Turkki

NORDIC TRAVEL FAIR 2019- TURKISH AIRLINES