torstai 18. toukokuuta 2017

Kaksinaismoralismi mediassa!


Kahden viikon aikana Turkissa puheenaiheet olivat Erdoganin vierailu Yhdysvaltoihin ja Syvä Historia aikakausilehden kirjoitukset Ataturkista ja hänen vaimostaan.

Erdoganin vierailu Valkoisen taloon meni todella hyvin ja Turkki sai puhuttua huolensa pois.

Konservatiivinen Syvä Historia lehti teki elämänsä pahimman virheen, kirjoittamalla Ataturkista ja hänen vaimostaan alentuvasti ja loukkaavasti!

Tästä artikkelista on keskusteltu tv ohjelmassa, jossa olivat artikkelin kirjoittaja ja historioitsija ja pari muuta.

Turkin oikeuslaitoslaitoksen päätöksellä lehden kaikki viimeinen versio kerätään takaisin, artikkelin kirjoittaja pidätetään ja muita keskustelun osallistuneita kuulustellaan. Todennäköisesti lehti suljetaan.

Tähän asti kaikki meni hyvin.

Kummallisinta oli se, että tästä jutusta ei ollut pihahdustakaan Suomen mediassa. Suomen mediassa kirjoitetaan hyvin tarkasti, lehden nimi, toimittajien nimet, ja kaikki muut yksityiskohdat, jos joku lehti suljetaan tai toimittaja joutuu vankilaan Turkissa.

Tiedän että YL:llä ja Helsingin Sanomilla on kirjeenvaihtajat Istanbulissa, jotka kirjoittavat todella tarkasti Turkin sananvapauden "huonontuneesta" tilanteesta.

Veikö kissa heidän kielet?

Turkissa on voimassa vallan kolmijako-oppi, eli toimeenpanovalta, lainsäädäntävalta ja tuomionpanovalta. Hallitusta kritisoivat eivät joutuu vankilaan pääministerin tai presidentin käskystä, vaan perustuslain rikkomisesta, jota valvoo tuomionpanovalta.

Koska kyseinen lehti oli konservatiivinen ja ei Akp vastainen, sen takia tästä jutusta ei kirjoitettu mitään Suomen mediassa?

Muistan saman ilmiön 1990 luvulta. (Akp perustettiin vuonna 2001). 1990 luvulla monta konservatiivinen lehtiä on suljettu ja monta toimittaja on pantiin vankilaan. 

Olisitpa nähneet otsikot Suomen mediassa, jos lehti olisi Turkin hallitusta vastainen!


No one is above the critics.

Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

NORDIC TRAVEL FAIR 2019- TURKISH AIRLINES