sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

TURKIN VALLANKAAPPAUS HISTORIA

Turkissa on tapahtunut lukuisia onnistuneita ja epäonnistuneita vallankaappauksia. Vallankaappauksien seuraukset ovat olleet kansalle katastrofaalisia. Maan talous on romahtanut, valtiota kohtaan luottamus on vähentynyt, hallitus joka on valittu vaaleilla, vaihtunut tai pakotettu toteuttamaan armeijan ohjeita, eliitin ja köyhien välinen ero on kasvanut.

Köyhä kansa ei pystynyt vastustamaan vallankaappauksia, paitsi 15.7. 2016. Viimeinen vallankaappausyritys oli mitoiltaan ennen näkemätöntä. Maan parlamenttia pommitettiin, ryhmä erikoissotilaat meni tappamaan presidenttiä, yli 250 ihmistä kuoli ja yli 2000 ihmistä loukkaantui. Mutta kansa pysäytti tankit ja hävittäjät ja puolusti demokratiaa oman henkensä uhalla.

Viime vallankaappausyritys on otettu vastaan maailmalla ihan eri tavalla kuin turkkilaiset odottivat. Moni jopa väitti, että presidentti järjesti vallankaappausyrityksen, pönkittääkseen oman asemaansa. Moni ns. demokraattinen maa on myöntänyt turvapaikkoja vallankaappauksen osallistuneille upseereille.

Monet eivät tiedä Turkin vallankaappauksista ja poliittisesta historiasta riittävästi ja tästä syystä syyttävät hallitusta suoraan ja epäsuoraisesti turkin kansaa. Olen tehnyt yhteenvedon turkin vallankaappaus historiasta. Toivottavasti artikkeli auttaa teitä näkemään asian eri tavalla.

Onnistuneet vallankaappaukset
1)Toukokuu 1960.Pääministeri Adnan Menderes tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin hirttämällä 17. syyskuuta vuonna 1961. 2) Lokakuu 1980. Vallankaappauksen jälkeen, armeija laatinut perustuslain, joka on edelleen voimassa. 

Vallankaappausyritykset
1) Helmikuu 1962 2) Toukokuu 1963 3) Toukokuu 1969 4) Maaliskuu 1971 5) Heinäkuu 2016

Armeijan antamat varoitukset kansan valitsemalle hallitukselle
1) Maaliskuu 1971 2) Helmikuu 1997 3) Huhtikuu 2007

Asiantuntijat väittävät, että Turkin hallitus pelaa uhri (mağdur) politiikkaa. 1923 -1947 oli yhden puoluen aika, jolloin sekularistit ja kemalistit olivat vallassa. Monipuolue järjestelmä tuli voimaan 1947 ja sen jälkeen tähän päivän asti sekularistit/kemalistit, jotka ei pysytneet voittamaan kertaakaan vaalit yksin, ovat vainoneet Turkin kansa. Keskimäärin joka 16 kuukautta hallitus on vaihtunut. Vaikka, maa ei osallistunut toisen maailman sodan, Turkki on jäänyt kaikista kehitysksistä kauas taakse, toisin kuin Japani ja Saksa.

Jos haluatte tietää sekularistien ja kemalistien näkökulma Turkin yhteiskunnasta, lukekaa Nobel palkittu turkkilais kirjailija Orhan Pamukin kirjat. Orhan Pamuk kuvailee todella hyvin kemalistien ja sekularistien näkemykset Turkista. Hänen kirjoissa päähenkilö on yleensä kansan ylimmästä luokasta, joka matkustaa Pariisiin tai New Yorkiin tai elänyt siellä ja palannut sieltä, hän on ns hyvin koulutettu, halveksi oman kulttuurin ja uskonnon, elää hulvatonta ja huoletonta elämää. Hän asuu villassa Bosforin rannalla. Hänen mukaan kansa on lukutaidoton, kapeakatseinen jne.Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

HEI Hei kaikille. Olen Mustafa Orhan ja muuttanut Suomeen Turkista 10 vuotta sitten. Rakastan kaunista Suomea ja suo...