maanantai 24. huhtikuuta 2017

KURDIVÄESTÖ JA PKK

Ennen kaikkea haluan sanoa, että olen täysiverinen kurdi, joka on kotoisin Itä-Turkista. Seuraan kurdeihin liittyviä uutisia valtamediasta ja menen sanattomaksi! Että, turkkilaiset joukot on tappanut yli 2000 kurdia ja kurdi kaupungit on romahdettu maan tasalle jne. Valta median kuvailemassa Turkissa, kurdit asuvat Itä-Turkissa ja turkkilaiset asuvat Länsi-Turkissa. Heidän välillä olisi raja, turkkilaiset näyttävät erilaiselta kuin kurdilaiset jne. Haluan kurdilaisena kertoa teille asian oikean laidan. Turkissa asiat eivät ole mustavalkoisia, kuten valtamediassa annetaan ymmärtää. Turkki on monivärinen ja monimutkainen maa. Kehottaisin asiantuntijoita perehtymään hyvin Turkin poliittiseen historiaan.

Kurdit liittyivät omasta tahdostaan Osmanien  valtakuntaan 1500-luvulla. Ottomaanien arkistot todistavat sen ja syyt (Iranin hyökkäyksen pelko) miksi he halusivat liittyä Osmaneihin. Olen pienestä pitäen seurannut kurdien ongelmia Turkissa. 1970-1980 Turkissa alkoivat kurdien ongelmat, jossa valtio ja armeija tietoisesti ja järjestelmällisesti kiduttivat kurdeja. Silloin, ihmiset pakotettiin puhumaan turkinkieltä, pukeutumaan niin kuin valtio halusi, tekemään mitä valtio halusi. Moni kurdi ei osannut lainkaan turkkia, joten heitä kidutettiin (lyötiin, pantiin vankilaan ilman oikeudenkäyntiä jne.)


Kurdin kieli oli salakieltä. Joitakin ihmisiä kidutettiin pelkästään vaatteidensa takia ja tämä herätti vihaa kurdeissa. Kurdinuoret Abdullah Öcalanin johdolla aloittivat aseellisen kapinan. Molemmista osapuolista kuoli monta tuhatta ihmistä. Sukulaisistani moni on kärsinyt tästä loputtomasta ongelmasta. Jossain vaiheessa tilanne todella pahentui, kun taas joskus melkein loppui, mutta kurdien ongelmat eivät koskaan loppuneet kokonaan. Kurdit joutuivat usein muuttamaan pois omasta kodistaan, koska elämä oli turvatonta. Joskus valtio rakensi tehtaita alueille ja PKK sytytti ne tuleen. Opettajat peloiteltiin ja karkoitettiin  kurdialueiden kaupungeista, joskus armeija teki tahallaan ilkeyksiä. Molemmat osapuolet olivat syyllisiä, kunnes Erdogan vuonna 2013 sanoi haluavansa lopettaa kurdiongelman, vaikka oman henkensä menettämisen uhalla.


Turkki aloitti salaiset neuvottelut PKK:n edustajien kanssa Norjan Oslossa. Erdoganin johdolla AKP-puolue oli päättänyt lopettaa sisällissodan, joka oli kestänyt lähes 40 vuotta. Erdogan julkisesti ilmoitti, että rauhanprosessi on aloitettu Turkissa ja PKK:n pitää viedä aseelliset ryhmänsä pois Turkista. Turkki voi auttaa PKK:n jäseniä löytämään turvallisen maan. Kansa oli toiveikas ja hallitus alkoi investoida Itä-Turkkiin. Tiet, lentokentät, koulut, sairaalat, tehtaat rakennettiin nopealla vauhdilla. Kurdinkieliset TV- ja radiokanavat avattiin, niissä puhuttiin pelkkää kurdin kieltä. Ihmisiä kehoitettiin puhumaan omalla äidinkielellään ja elämään omien tapojensa mukaan. Neuvotteluja Abdullah Öcalanin, Kandilin ja valtion välillä käytiin jatkuvasti. Näiden neuvottelujen aikana HDP (Kansojen demokraattinen puolue) on käynyt Abdullah Öcalanin luona Imralissa, missä Öcalan on istunut vuodesta 1999 elinkautisessa vankeudessa.


Öcalan on kirjoittanut kirjeen kurdeille, missä hän on kehottanut kurdisissejä lopettamaan aseellisen vastarinnan, kun taas valtiolle hän sanoi, että nopeutetaan, laajennetaan kansalaisten oikeuksia jne. Erdogan sai paljon kritiikkiä oppositiolta, etenkin MHP:ltä (turkkilainen nationalistinen puolue). Rauhanprosessin aikana valtio joutui neuvottelemaan kahden tahon kanssa. Kandilin (Kandil on vuoristoalue, joka sijaitsee Pohjois-Irakissa ja jossa on kurdisissejä) sekä Abdullah Öcalanin kanssa joka on PKK:n (Kurdistanin työväenpuolueen, jonka Turkki, Eurooppa ja USA ovat määritelleet terroristijärjestöksi) perustaja ja hengellinen johtaja. Kandilin neuvotteluissa ilmoitettiin, että Abdullah Öcalan ei voi yksin päättää kurdien puolesta. Riidat Kandilin ja Öcalanin välillä syventyivät. Tässä tilanteessa HDP oli sanansaattaja näiden välissä, eikä pystynyt ilmaisemaan virallisesti omaa kantaansa. Kandil vai Öcalan?


Aseiden vieminen Turkin maaperältä viivästyi, mutta valtio aina katsoi tilannetta läpi sormien koska ei halunnut lopettaa rauhanneuvotteluja. Monesti kaupunginjohtajat eivät antaneet armeijalle lupaa puuttua PKK:n touhuihin. Erdogan sai kurdien luottamuksen ja luottamus näkyi vaalituloksissa. Turkki oli tehnyt selväksi rauhanneuvottelujen alussa, että kurdeille annetaan oikeuksia, mutta oman valtion luomisesta ei koskaan neuvotella. Tämä oli alusta asti selvää. HDP joka aina väitti puolustavansa kurdien oikeuksia, menetti otteen kurdeista. AKP sai kurdien ääniä ja AKP-puolueen riveissä on monia kurdikansanedustajia.


Rauha oli palannut. Pidettiin yhteisiä juhlia, johon kutsuttiin ihmisiä molemmista puolueista. Kaikki näytti niin hyvältä, kunnes yhtäkkiä Kandil ilmoitti lopettavansa rauhanprosessin ja että tästedes Öcalan ei päättäisi asioista vaan Kandil. Valtio ei reagoinut heti, vaan odotti ja seurasi tilannetta hyvin tarkasti. Valtio piti kynsin hampain kiinni, näistä rauhanneuvotteluista. PKK:n jäsenet lopettivat rauhanprosessin ampumalla kahta poliisia niskaan heidän omissa kodeissaan. Valtio aloitti heti sotilaalliset operaatiot PKK:ta vastaan ja Erdogan sanoi jäädyttävänsä rauhanprosessin. Rauhanprosessi, joka kesti pari vuotta, jäädytettiin.
Tässä haluaisin oikaista pari virhettä, joita tahallaan ja toistuvasti julkaistaan lehdissä. HDP ei edusta kaikkia kurdeja. Viime vaaleissa HDP sai 20 miljoonalta kurdilta vain 6 miljoona ääntä. AKP-puolue on saanut tasaisesti ääniä koko Turkista eli HDP ei ollut ainoa puolue,  joka sai ääniä Itä-Turkista. Kurdit käänsivät selkänsä HDP:lle.

Muissa puolueissa on kurdikansanedustajia, jotka myös edustavat kurdeja. Esimerkiksi AKP:n riveissä on 70 kurdi kansanedustajaa. AKP on saanut enemmän ääniä Itä-Turkista kuin HDP. Turkin valtion jokaisessa virastossa työskentelee kurdeja, kuten myös armeijassa, poliisissa jne. Voin rehellisesti sanoa, että kurdit ovat saaneet lisää oikeuksia AKP:n hallituksen aikana. Esimerkiksi, ensimmäistä kertaa HDP:n puheenjohtaja Selahattin Demirtas asettui presidenttiehdokkaaksi. Tämä oli suuri askel Turkissa. Turkissa ei ole enää kurdiongelmaa,  vaan terroristiongelma. Kurdit eivät tue enää PKK:ta.


VÄÄRINKÄSITYKSIEN KORJAUS

Turkissa asuu pelkät turkkilaiset ja kurdilaiset?

Muita suuria etnisiä ryhmiä ovat mm. tšerkeesit, romaanit, arabit ja kolme virallisesti tunnustettua vähemmistöä (Lausannen sopimuksen mukaan) kreikkalaiset, armenialaiset ja juutalaiset.


Turkki pommittaa kurdikaupunkeja?


Ei ole kurdikaupunkeja vaan yksi Turkki, jossa jokaisessa kaupungissa asuu turkkilaisia, kurdeja ja muita etnisiä ryhmiä. Istanbulissa asuu kenties enemmän kurdeja kuin monessa mainitussa kurdikaupungissa. Turkin armeijassa on paljon kurdi sotilaita.


Kaikki kurdit haluavat omaa maata?


Viime vaaleissa on selvinnyt, että suurin osa kurdeista halua elää turkkilaisten kanssa, eivätkä he äänestäneet HDP:tä, jonka päätavoite on luoda Kurdistania. Muissa maissa olevien ryhmien itsenäistä valtiota tavoittelu ei ole  Turkin pään vaiva, paitsi jos ryhmät ovat yhteyksissä PKK:n kanssa. Turkki ei anna lupaa  epämääräisten ryhmien härnätä Turkkia.


Kurdit ovat kärsineet kautta aikojen Turkin valtiossa?


Ensinnäkin kurdit ovat kuin saamelaiset,  jotka asuvat eri maissa. On Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin kurdeja. Jos Assadin isä ei antanut Syyrian kurdeille henkilöllisyyttä, se ei ole Turkin syytä, tai jos Saddam on pommittanut kurdeja ja käyttänyt kemikaaleja kurdeja vastaan, se ei ole Turkin vika. Näistä ei voi syytä Turkkia.


HDP edustaa kurdeja?


Täyttä valhetta. HDP on saanut ääniä jokaisesta Turkin kaupungista niin kuin muut puolueet. Monissa muissa puolueissa on kurditaustaisia kansanedustajia jotka edustavat kurdeja.


Kurdistan?


Kurdistan on täysin utopiaa, maata josta ei ole konkreettisesti kiveäkään. Ainoa virallinen kurdialue on Barzanin perustama, joka on muiden maiden puolesta tunnustettu Irakin pohjoisosassa oleva kurdihallinnon itsehallintoalue. Sen johtaja on Massoud Barzani, joka tekee hyvää yhteistyötä Turkin, Irakin, Iranin ja muiden maiden kanssa.

Turkkilaiset ja kurdilaiset ovat keskenään menneet näimisiin kautta aikojen ja edelleen menevät naimisiin. Asiat eivät ole mustavalkoisia Turkissa.

Mitä tapahtuisi jos yhtäkkiä Saamelaiset vaativat että Suomalaiset lähtisivät tästä maasta pois, koska Saamelaiset olivat tämän maan ensimmäisiä asukkaita?
Lähetä kommentti

Suomi-Turkki

NORDIC TRAVEL FAIR 2019- TURKISH AIRLINES